Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες στην Δράμα

Πρόσφυγες (εξαιτίας των πολέμων που γίνονται στη χώρα τους και της μεγάλης οικονομικής ανέχειας που επικρατεί εκεί) ασφαλώς και υπάρχουν στην πόλη μας και τώρα. Εμείς υποθέσαμε ότι ξαφνικά μας επισκέπτονται μια νέα ομάδα προσφύγων οι οποίοι προσπαθούν να επιζήσουν με υποτυπώδεις και απαράδεκτες συνθήκες σε κάποιον ελεύθερο χώρο της πόλης μας και αποφασίσαμε να γράψουμε μία (φανταστική) επιστολή προς τον Δήμαρχο της πόλης μας για να τον καλέσουμε να παρέμβει και να υποστηρίξει τους φιλοξενούμενούς μας ώστε να αποκτήσουν πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής (έως ότου υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημά τους). 
Ορίστε μερικά αποσπάσματα από ορισμένες επιστολές που γράψαμε ...:



"Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να σας πω για τους πρόσφυγες της Δράμας: δείτε πώς ζουν τώρα και σκεφτείτε ότι αν δεν τους δίνατε όλα αυτά που τους δώσατε θα είχαμε περισσότερους ζητιάνους απ' ότι ήδη έχουμε και επίσης σκεφτείτε αν θα σας άρεσε εσάς να σας διώξουν από την πατρίδα σας και από εκεί που μεγαλώσατε και να πηγαίνατε σε ένα μέρος που ούτε καν ξέρατε από πριν που είναι. Σκεφτείτε επίσης να πηγαίνατε στο σχολείο και όλοι να σας κορόιδευαν και να αισθανόσασταν ανασφάλειες αφού θα ήσασταν ανεπιθύμητοι από όλους"
[Ιουλία]

"Αυτούς τους ανθρώπους που τους έχουν διώξει κάποιοι άλλοι, εάν τους διώξουμε κι εμείς θα είναι απάνθρωπο. Ζουν στο γήπεδο της Δόξας και έχουν ανάγκη από τρόφιμα, χρήματα, ρούχα και φυσικά από ένα σπίτι. Όλοι πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να τους διώξουμε. Είναι σωστό να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν τη ζωή τους και να γλυτώσουν από την ταλαιπωρία, το άγχος και το φόβο που υπέστησαν. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό και θα υποστηρίξουμε αυτή τη γνώμη μας. Ελπίζουμε ότι η επιστολή μας θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση"
[Ανατολή Λ.]

"Αυτοί οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη να ζήσουν ένα καλύτερο μέλλον εδώ στην πατρίδα μας. Πρέπει να τους παρέχουμε ιατρική βοήθεια, χρήματα, δουλειά και στέγη. Υπάρχουν μερικά σπίτια τα οποία μπορούμε να τα επισκευάσουμε και να τους φιλοξενήσουμε σε αυτά. Αυτές οι ιδέες μας μπορεί να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους να δουν τη χώρα μας με άλλο μάτι"
[Θάνος]

"Το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι ότι στην πόλη μας έχει δημιουργηθεί ένας καταυλισμός όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες διωγμένοι από διάφορες χώρες. Όμως κάποιοι θέλουν να τους διώξουν. ΟΙ άνθρωποι αυτοί, φυσικά έχουν ανάγκη από την βοήθειά μας. Μας στενοχωρεί πολύ το γεγονός ότι θα κινδυνέψει η ζωή τους αν κλείσει ο καταυλισμός. Νομίζουμε ότι οι ταλαιπωρημένοι αυτοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους επειδή υπήρχε πόλεμος και φτώχεια. Ακόμη πιστεύουμε ότι αν ο καθένας δώσεις έστω ένα μικρό ποσό θα βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους εκεί. Κάποια μέρα μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση τους. Ελπίζουμε η επιστολή μας να σας αλλάξει γνώμη"
[Απόστολος]

"Γεια σας κύριε Δήμαρχε. ΟΙ πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ έχουν φύγει από τη χώρα τους γιατί αναγκάστηκαν. Υπάρχει πόλεμος και φτώχεια και ήταν αδύνατο να ζήσουν εκεί. Είναι ταλαιπωρημένοι και οι συνθήκες διαβίωσης εδώ στον καταυλισμό είναι απαράδεκτες. Έχουν κάθε δικαίωμα να ζήσουν και να κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από όλους μας."
[Βασιλική]

"Οι άνθρωποι αυτοί ζουν πολύ άσχημες και δύσκολες συνθήκες ιδίως τώρα τον χειμώνα επειδή δεν έχουν κανονικά σπίτια και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Έτσι είναι λογικό ότι δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να βρουν μια δουλειά, ένα κανονικό σπίτι και άλλα ... Θα σας παρακαλούσα αν μπορείτε να κάνετε κάτι για το πρόβλημά τους."
[Ισμήνη]

"Μας στενοχωρεί πολύ το γεγονός ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν τους θέλουν για διάφορους λόγους, ότι δηλαδή έχουν μεταδοτικές αρρώστιες και νομίζουν ότι θα τους κάνουν κακό. Νομίζουμε ότι αυτοί οι πρόσφυγες χρειάζονται την συμπαράσταση όλων μας. Πιστεύουμε ΄τι πρέπει να αγαπάμε τους πρόσφυγες και να τους βοηθάμε στα προβλήματά τους. Μπορούμε να αδιαφορούμε γι' αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν τόσο για να φτάσουν στην πατρίδα μας;"
[Μαρίνα]

"Οι πρόσφυγες είναι συνάνθρωποί μας που έχουν φύγει από τις πατρίδες τους γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Πολλοί από αυτούς είναι θύματα πολέμου, άλλοι έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, άλλοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής μια που στην χώρα τους δεν μπορούσαν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Με στενοχωρεί αυτό που γίνεται με τους πρόσφυγες γιατί ήρθαν εδώ να ζήσουν μια καλύτερη ζωή αλλά αντιμετωπίζουν πολλές φορές την καχυποψία. Πρέπει να τους βοηθήσουμε όλοι και κυρίως εσείς που έχετε την δυνατότητα να τους προσφέρετε στέγη, περίθαλψη και κάποια δουλειά μέχρι να σταθούν στα πόδια τους." [Άννα]

"Εμείς που είμαστε παιδιά ανησυχήσαμε για τον τρόπο ζωής τους. Σκεφτήκαμε να τους βοηθήσουμε ως προς τα πιο απαραίτητα όπως ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα και οικονομική ενίσχυση. Και εσείς κύριε Δήμαρχε από την πλευρά σας θα μπορούσατε να συμβάλλετε σε κάποια θέματα. Όπως να τους εξασφαλίσετε πόσιμο νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακόμη θα ήταν καλό τα παιδιά του καταυλισμού να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε ένα από τα πιο κοντινά σχολεία της περιοχής. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους συνανθρώπους μας. Υπολογίζουμε πολύ στην βοήθεια και στην συμπαράστασή σας σε αυτή την προσπάθεια"
[Χρυσοβαλάντης]

"Εμείς σαν Έλληνες οφείλουμε να τους βοηθήσουμε, να τους συμπαρασταθούμε, να τους προσφέρουμε πρώτες βοήθειες. Νομίζουμε ότι οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι δικαιούνται μια ακόμη ευκαιρία για να ζήσουν καλύτερα. Πιστεύουμε ότι με το πέρασμα του χρόνου θα ενταχθούν στην κοινωνία μας και θα αποκτήσουν μια νέα πατρίδα. Μπορούμε να αδιαφορούμε για διάφορα γύρω μας, όχι όμως για τους συνανθρώπους μας."
Ελένη Π.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας ...!