Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Το Μαντείο των Δελφών

Oracle of Delphi -- Secrets Revealed
The History Channel

Ψηλά, πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο, στο ιερό βουνό του Παρνασσού, περικυκλωμένο από έλατα, βρίσκονταν το ιερό του θεού Απόλλωνα, Δελφοί.
Για πολλούς αιώνες η φωνή των Δελφών, του πιο σπουδαίου ιερού, ήταν η απόλυτη οδηγήτρια δύναμη στους Έλληνες.
Απλοί άνθρωποι καθώς και απεσταλμένοι πόλεων το επισκέπτονταν, για να λάβουν απάντηση και οδηγίες για το μέλλον και πεπρωμένο τους.
Οι χρησμοί υπακούονταν και η πειστική δύναμη τους ήταν τέτοια, που πόλεμοι κερδίθηκαν ή χάθηκαν, από λίγες λέξεις της Πυθίας.

Σύμφωνα με τους αρχαίους Ελληνες, για 1200 χρόνια, το Μαντείο των Δελφών μιλούσε εκ μέρους των θεών.
Σύγχρονες μελέτες όμως απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των αρχαίων ότι η μαντική δύναμη πήγαζε από ατμούς που αναδύονταν απ'τα ρήγματα του βράχου στους Δελφούς.
Τέσσερις επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποδείξουν ότι οι αρχαίοι είχαν δίκιο.






ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΡΤ

Αφιέρωμα στον αρχαιολογικό χώρο των ΔΕΛΦΩΝ, το μαντείο της ΔΩΔΩΝΗΣ, τη ΔΗΛΟ, τους θεούς ΔΙΑ, ΔΙΟΝΥΣΟ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ και τους κοινούς μύθους των Ελλήνων.
Γίνεται ειδική αναφορά στον ΟΜΦΑΛΟ ως τελετουργικό σύμβολο, τις γιορτές και τους αγώνες που θέσπισε ο θεός ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ-τα ΣΕΠΤΗΡΙΑ και τα ΠΥΘΙΑ-την ΙΕΡΑ ΟΔΟ, τα κτίσματα των ΘΗΣΑΥΡΩΝ, την ΠΡΟΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑ, τις τελετές κάθαρσης των προσκυνητών αλλά και της ΠΥΘΙΑΣ, την ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ, τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν οι χρησμοί, το μύθο που θέλει τον ίδιο τον ΔΙΑ να ορίζει τους ΔΕΛΦΟΥΣ ως το κέντρο της γης, τους μύθους που σχετίζονται με την ίδρυση του ΜΑΝΤΕΙΟΥ των ΔΕΛΦΩΝ, καθώς και το μύθο της πάλης ΑΠΟΛΛΩΝΑ και ΠΥΘΩΝΑ.
Το αφιέρωμα συνεχίζεται με τους μύθους που συνδέονται με την ιερή ΔΡΥ, τη ΛΗΤΩ και τη γέννηση του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, το μύθο της διπλής γέννησης του ΔΙΟΝΥΣΟΥ, το μύθο που θέλει τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ να φεύγει τους χειμερινούς μήνες για την υπερβόρεια χώρα, και τον ΔΙΟΝΥΣΟ να παίρνει τη θέση του στο ιερό των ΔΕΛΦΩΝ.
Τέλος, γίνεται αναφορά στο μύθο των ΜΑΙΝΑΔΩΝ και στις ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ, στην τρέλα και τη ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ έκσταση παραλληλίζοντάς τα με τη σύγχρονη τελετή ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ του ΛΑΓΚΑΔΑ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας ...!